Openingstijden

wo, do en vr 13.30 - 17.00 uur

za 10.00 - 16.00 uur

zo, ma en di gesloten 

De historie van het gebouw waarin Christelijke Boekwinkel De Smidse is gevestigd. gaat vele eeuwen terug.
Hier een kort overzicht van de laatste gebeurtenissen.

Foto van de oude smidse

In 1936 moest de oude smederij wijken als gevolg van de vernieuwingsdrang van de gemeente Wateringen. Maar voordat de oude smederij werd afgebroken werd daarachter de nieuwe smederij gebouwd. Deze kwam te staan op een gedeelte van het oude, niet meer gebruikte kerkhof. Boven de smederij kwam een woonhuis voor het gezin van smid Jan Lipman.

Op 1 januari 1937 betrok Jan Lipman zijn nieuwe smederij. Het is het gebouw waar thans het kerkelijk centrum gevestigd is. In het jaar 1973 kwam er definitief een einde aan de smidswerkzaamheden en werd het gehele bedrijf ingericht als speelgoedwinkel, ook gerund door de familie Lipman. Toen in 1994 'tante' Jo voelde, dat zij het wat rustiger aan moest doen, deed zij haar huis en winkel graag aan haar buurman, de kerkvoogdij, over.

Na een intensieve verbouwing van het interieur, biedt het thans ruimte voor het kerkelijk bureau van de Hervormde gemeente, voor een ontmoetingsruimte voor jong en oud en aan de zijde van het Plein werd er voor een Christelijke Boekwinkel een plaats ingeruimd.

Op zaterdagmiddag 9 november 1994 werd de verbouwde smederij onder een overweldigende belangstelling en begunstigd door mooi weer geopend. Het ontving op die middag ook zijn naam: De Smidse. Met recht draagt het deze naam. Het staat op een historische plek. Immers meer dan drie eeuwen oefende hier de Wateringse smid zijn edel beroep uit. Met deze naamgeving zal de herinnering aan de eeuwenoude smidse gaande blijven.

In 1995 heeft Christelijke Boekwinkel De Smidse haar deuren geopend. Het 20-jarig bestaansfeest van de boekwinkel heeft op 19 september 2015 plaatsgevonden. Onder leiding van het bestuur van Stichting Christelijke Boekwinkel De Smidse staan al die jaren steeds vele betrokken vrijwilligers en vrijwilligsters klaar om de klanten te helpen en van advies te voorzien om juist dat ene boek of dat ene cadeautje aan te raden wat het beste past.